DASHBOARD HOME

Feb 18, 2013

Allah..thank you Allah!!!...T_T.. rindu nabi muhammad

assalamualaikum..

alhamdulillah .alhamdulillah. alhamdulillah..
Allah bukakan hati untuk pergi majlis ilmu semalam..

mule2 tu tengok sebelah mate je..mmg xplan nak pergi pun..bile pergi kelas.jumpe dngn sorg shbt ni ajk gi..ttb rase mcm nk gi.ajk housemates n geng gi kelas...

subhanallah.ramainye yang pergi jugak=)..smpai xmuat dewan pcm tu...=)

berqasidah sebentar smbil menunggu syeikh sampai...^^

then syeikh smpai n cakap2.n then solat maghrb kejap.then sesi soal jawab.phew.boleh thn jugak soklan2nye..

antara intipati yang diperoleh daripada program The Sealed Nectar tadi.. semoga bermanfaat kepada yang x berkesempatan untuk join sekaki.. :)

-- RINGKASAN ILMU DARI SYEIKH NOURIDIN ISLAM--

1.Boleh ke sambut maulidul rasul?
--->Boleh. Nabi muhammad saw menyuruh kita berpuasa pada hari asyura untuk meraikan kemenangan Nabi Musa as ke atas firaun.
-->Nabi Muhammad berpuasa pada hari Isnin kerana baginda dilahirkan pada hari tersebut.
Menunjukkan bahawa Nabi Muhammad mengajak kita supaya meraikan hari2 penting ini.

2.Definisi bid'ah?
--->Something new that happen without previous example.
Bid'ah yang contradict dengan Al-quran,sunnah dan ijmak adalah haram.
Yang x bertentangan adalah digalakkan.

3.KNOWLEDGE NOT ACQUIRED BY READING AND SURFING INTERNET.
KAEDAH MENUNTUT ILMU YANG BETUL ADALAH MELALUI TALAQI.

4.Talaqi?
Kita belajar secara face to face dengan syekh ahli sunnah wa jamaah yang dipercayai,dengan melihat,mendengar,bertanyakan soalan.
kemudian,,kena ada ujian untuk test kefahaman kita.

5.Tholabu i'lmi faridhotun a'la kulli muslim.
---->It is obligatory to all muslim to gain knowledge of Islam(aqidah and fardhu ain) properly.

6.How to study Al-quran and istiqamah with it?
--->Never study the Al-quran through tafsir and interpret it with ur own mind.
kena belajar dengan syeIkh...

7.Never joke about Allah,prophet Muhammad saw,heaven and hell for ur entire life.

8.Allah exist without place.He exist as He is.He never change as change is contradict to perfection.

9.Tawassul adalah dibenarkan.
--->Def of tawassul : We pray to Alah mentioning prophet muhammad saw.

10.REMEMBER !
Everytime we do sunnah,,pray to Allah to give us similar thawab(reward) like Rasulullah saw,ahlul bait,like the other prophet,sahabah,tabi'in...

11.PRESENT FOR THE LOVED ONE
Whenever we did a good deed, ask Allah to give similar reward to our beloved Rasulullah SAW, ahlul bait, sahabah and tabi'in.. when we give a present to Muhammad, of course Rasulullah will give us back a bigger present for us, hopefully a syafaah on the day of judgement. MasyaAllah~

p/s : sorry klu ada salah.
----------------------------------------------------------------------------------

via Ezra Sophia =)

then sesi yang ditunggu..

sesi bertabarruk dgn Ahulul Beyt, El-Sheikh Noruddin Islam

barang2 peninggalan nabi dan keturunannnya..
Allah...T_T...sebak sgt...kalau teringat sekarang ni pun boleh bergenang air mate.huhu..
dok tahan dari nanges kann..


antara barang2nya
 -->batu makam ibu Nabi, 
-->debu pasir para syuhada perang badar, 
-->pasir atas kubur Nabi, 
-->pasir dalam kubur Nabi, 
-->tombol tongkat Saidina Husin dan 
-->bulu dada Rasulullah S.A.W.. 
-->Dapat juga air rendaman rambut Rasulullah dalam air zam zam,, 

Mmg seronok,, tapi x puas sbb dpt pegang and cium barang baginda sekejap sebab too many people.,,

alhamdulillah  sebak

thank you Allah bukakan pintu hati untuk pergi...
its once in a life time..
couldnt be replaced with money!!...

rindu Allah.rindu nabi Muhammad
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

2 comments:

nik ros said...

seronoknya.best kan pi majlis ilmu pastu ajak lak kwn2.
thanks sudi kongsi kat sini

♥ CIKZEK ♥ said...

thanks :) at least dpt mnimba ilmu kt sini gak ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...