DASHBOARD HOME

Apr 15, 2012

resepi apam balik dibot awesome=)=) arigato nee..

assalamualaikum..
hehe...

writing this entry so that i dont forget how to make it next time..n my friend ask how to make it...

so sile2 buat beramai2 n jgn lupe anto kat sy juga..hihihihi=p

ni resepi dri cik dibah yang gojes+ rajin n pandai masak ni=)=)

APAM BALIK

Bahan A
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan gula
4 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil garam

Bahan B
2 cawan susu segar ataupun (1 1/2cawan susu cair tambah 1/2 cawan air)
1/2 cawan minyak
2 biji telur

Bahan C (tabur)
1 tin jagung krim - sy buat homemade cream corn :)
sedikit gula pasir
Kacang tanah yg telah dihancurkan
Sedikit Planta (jika suka)

Cara membuat
1)- Gaulkan semua bahan A di dalam mangkuk besar
2)- Masukkan bahan B dan kacau rata
3)- Panaskan kuali dan sendukan adunan
4)- Biarkan adunan tiga suku masak (biar sekejap aje)
5)- Taburkan Bahan C dan (tutup kuali seketika)
6)- Lipat dan hidangkan

 
p/s: krim jagung homemade 
cara buat dia :

1 tin sweet corn + 1/2 cup freshmilk + 2 tbs gula+ 1 biji kuning telur + 2 tbs tepung kastard.

>>masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender.

kalau nak senang blend je susu+gula+telur sampai dia kembang,then campur dengan jagung n masak smpi pekat :)

ok..itu shj =)..

Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

16 comments:

hidayah azman said...

wahhhhh.nak try buat jugaklah.thanks angah for sharing this recipe.wee~

Iffika | Ruslan said...

sedap gila ! sy memang suka apam balik . ok , nak try buat ! ty (:

~eRiN~ said...

waahhh! nmpk sedap giler!
nak cube wat gak la..
huhu..ntah bile nak wat pun x tau,
pe2pun thanks for sharing!

misshannajr said...

yummy!! akak baru tgk tjk td dah niat nak minta resepi..alhamdulillah ada pun :) nak cuba la

Miss Amateur Cook said...

wowwwie seriously terliurnya tgk. rasa nak buat lagi pulak!

congrats angah! lepas ni blh buat kt rumah bagi parents rasa. mst terkejut parents korang bile tgk anak die blk dr mesir pndai masak. heheh. :D

bintul-bakr said...

angahhh..Cibah pon boleh.hihihihi

lavenderlover said...

mmg sdaaaapppp ooooo..hehe..jom buat lg nanti..=)

bintul-bakr said...

along n angah : lain kali buat jemput la kami.hehehe..nak kek coklat :D

hAniEy IzhAr said...

your apam was so awesome!!.. thanks for sharing!!

Iena Eliena said...

salam..
singgah follow sini :)
jom follow cik iena jugak(^_~)
www.ienaeliena.com

azzahoney said...

suke apam. bawak kn utk sy boleh? :)

hamzah ian said...

nampak sedappp..

boleh bukak kedai dah ni.. hehe

Syafiq Isme said...

wahh sedapnyaaaaa apam balikkk hehe..

do give ur opinion,can huh ??
ARTIS MASUK BLOGG HEHE

Iffah Afeefah said...

Sy suke apam

bls nye nk msk haha

Liza Razak said...

wajib cuba ni...buleh la buat home made apam balik kat rumah nnt :)

Gadis bertudung said...

ermmmmmmmmmmmm!!sedap nya apam balik nak meleleh air liur saya -_-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...