DASHBOARD HOME

Feb 29, 2012

29.2.2012..

assalamualaikum...

harini tarikh unik kan...hehe...4 tahun sekali je jumpe date ni...

harap harini lebih baek buat diriku...
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 28, 2012

graduation day!!!

assalamualaikum..

congratulations to super senpai!!! 28/2/2012 will be their graduation day!!..

wish u all the best of luck..

p/s: will story this more later=)=)

^___^..

p/s: xsabar nak tunggu diri sendiri grad pulak..weee
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 26, 2012

my pray to Allah...

assalamualaikum..

Ya Allah , 
seandainya dia untukku dekatkanlah hatiku dgn dirinya 
jagalah dia untukku ,
 pelihara lah ikhtilat kami...
tetapi sekiranya dia bukan untukku..
jauhkanlah segala ape yg berkait antara kami..
hilangkanlah perasaan aku terhadapnya ..
 jauhkan aku dgn dirinya..
sesungguhny hanya Engkau yg membuka dan menutup hati kami ..
amin..~~♥



Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

love your friend as you love yourself ..that is a perfect iman!!

assalamualaikum...

just watched this video..and it was so touch my heart..huhuhu..

^__^..

sahabat mmg penting...

i really wish i could have this kind of friends....in my real life..insyaallah..

like this video..give a good message...=)..
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 25, 2012

a visit to blood bank =)

assalamualaikum..

pheww..just arrived home

baru habih kelas terus on laptop....padahal perut dah berkompang dah ni..hoho..

anyhow...this morning..

me and my friends ade visit blood bank..mati2 ingat dekat hospital university ...naseb xgi lagi..rupernye jauh jugakla ...dekat dengan satu kawasan ni namenye sikkah..tempat nak shopping2 la..hoho..

ni la die blood bank tadi tu...sempat snap dari dlm teksi je..hehe..

bile sampai2 tu..hujan plak kan..perubahan cuace..esok2 mesti dah mule nak masuk musim bungee...wee..suke3...hehe..

masuk2 je..mmg cntik jugakla bangunannye..tapi tadi mmg xdpt la nak snap2..sebab pergi bukan nak snap gambar ye..nak kene belajar..hehe..=p..

dalam tu ade 6 departments...
--donor care department
--serology department
--blood component department
--blood issuing department
--therapeutic department
--quality department

pergi tengok setiap department tadi..and department yang handle penerima darah tadi memang penuh la dengan patient..

mostly dr cakap patient thalassemia yang ade dekat situ..

pastu ingtkan tadi macam nak le jugak derma darah an...

memandangkan dah lame jugak xderma darah since last time..tapi mase xde plak tadi..habih2 tour je dah 12.20 pm which mean dah lambat la sebab lepas tu 12.30 pm ade lecture plak dekat faculty ..

overall..it was a nice visit..sebab dapat tengok la blood bank ni.banyak juga belajar tadi..proses2..tengok camne diorang handle blood kan..pastu dpt tahu jugak mmg blood bank ni tahap criticalla sebab xramai org nak derma darah walhal population dekat egypt ni mencecah 85 million...hoho..

agak2 malaysia kekurangan bekalan darah jugak ke x erk...kene ubah ni pemikiran org2 zaman skrg..derma drh bagus sebenarnye..^__^

anyhow....menarik lagila blood bank yang ni  dari yang hospital university nye blood bank mase sem 3 pi tengok tu...huhu..

ok..till then..nak gi semyang ,mkn sikit n gi kelas arab plak..insyaallah..

p/s: hope to be strong...really strong..and wanna be close to Allah....

^__^ assalamualaikum..



Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Tips Elakkan Tidur Berdengkur

assalamualaikum...

Berdengkur adalah bunyi bising semasa bernafas, apabila sebahagian daripada saluran pernafasan atas seseorang tersumbat. Ia berlaku apabila terdapat sekatan pada aliran udara di dalam saluran pernafasan di bahagian belakang mulut dan hidung seseorang. Bunyi itu dikeluarkan apabila tisu di bahagian atas saluran pernafasan bergesel dan bergetar di antara satu sama lain. Berdengkur bertambah kerap mengikut umur dan biasanya tidak membahayakan.

Sebab-sebab Berdengkur
  1.     Lemah otot-otot pada lidah, lelangit lembut dan tekak.
  2.     Tisu tekak yang besar dan tebal.
  3.     Lelangit lembut dan uvula (anak tekak) yang panjang.
  4.     Saluran pernafasan tersekat.
Komplikasi Berdengkur
Dengkur boleh dikelaskan kepada tiga peringkat :
* Peringkat pertama – berdengkur yang ringan dengan 4 atau 5 kali dengkuran kemudiannya berhenti dan seterusnya diulangi lagi.
* Peringkat kedua – berdengkur yang sederhana iaitu berdengkur berterusan selama 10 hingga 15 minit dan bunyinya yang sama rata.
* Peringkat ketiga – berdengkur yang SERIUS diikuti dengan berhentinya pernafasan sehingga terjaga. Kemudiannya akan menarik nafas yang dalam dan keadaan ini diulanginya secara berterusan. Dengkuran ini dipanggil ‘sleep apnea’. ‘Sleep apnea’ boleh MEMBAHAYAKAN DIRI dan memerlukan rawatan selanjutnya.

Rawatan Berdengkur
Rawatan adalah bergantung kepada diagnosis yang dibuat. Pemeriksaan akan menunjukkan dengkur adalah disebabkan oleh alahan hidung, jangkitan, kecacatan atau masalah tonsil.
Rawatan diberi mengikut sebab-sebab yang dikenal pasti.

Pencegahan Berdengkur
Petua untuk mengurangkan dengkuran :Kurangkan berat badan jika anda mengalami masalah berat badan berlebihan
  1.     Kurangkan pengambilan arak atau ubatan yang mempunyai kesan mengantuk pada waktu tidur
  2.     Cegah pengambilan tranquilizer, pil tidur dan antihistamina sebelum tidur
  3.     Elak pengambilan arak sekurang-kurangnya 4 jam dan mengambil makanan berat atau ringan dalam tempoh 3 jam, sebelum berehat
  4.     Amalkan tidur pada waktu yang tetap setiap hari
  5.     Utamakan posisi tidur mengiring daripada posisi terlentang
  6.     Tinggikan kepala katil anda lebih kurang 4 inci ke atas supaya posisi kepala lebih tinggi dan lidah tidak tertolak ke belakang

 --entry ilimiah sket---
 copy from http://melayukini.net/2012/02/tips-elakkan-tidur-berdengkur/

^__^...p/s: hari ni kene pergi blood bank dekat hospital...harap ok jela...



Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 24, 2012

"free HEADER untuk SAYA dari BELOG GILA!"

assalamualaikum..

klik sini kalu nak joinnn
thanks ecah for tagging me..heheh..


free HEADER untuk SAYA dari BELOG GILA dengan hanya copy paste sahaja ayat ini sahaja! ini adalah sempena followers BELOG GILA yang sudah mencapai 150 orang dan alexa ranking yang mencapai bawah 1 juta! tiga blog yang menyertai akan dipilih melalui random.org dan akan mendapat header percuma dari BELOG GILA. Cepat sebelum terlambat! Copy ayat pendek ini dan paste segera di blog anda!

im tagging...

 izni
arif


=)=)

done..=)
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

breakfast for love

assalamualaikum..

since today is holiday in egypt..i made breakfast for my lovely housemates..

simple one je...


Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

baby!!!..=)=)=)

assalamualaikum..

semalam...ayong selamat bersalin baby girl=)=)...

tahniah!!!!..hehehe...

the baby is soooo cute!!..hehe....=)=)...xsabar nanti nak cium2 baby =)=)

setajat ni kite xtahula ayong ltk name ape gi..hehe..

tahniah =)..n semoga ayong happy n sihat paling penting...

p/s:xsabar nak men2 ngn baby ayong jugakk..weeee..hihihi=p
p/s/: sorry ayong..cilok gambr kat fb..hihi

hello world..hehe...

she is too cute kann=)=)...

alhamdulillah..^__^

mak aji dah jadi nenek leww=)=)




Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

chef thursday=p


assalamualaikum..

my turn masak...and this is my first masak dekat rumah baru..weee...


hehe..

ala..masak simple2 je..sebab rini jadual pack jugak..huhuhu...


anyhow..this is what i had cooked..hehe..



Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 23, 2012

sengal sengal ubi fairy tale=p

assalamualaikum...

found this in the internet....hihihih...


“HAPPILY EVER AFTER”. Inilah quote yang selalu kita lihat bila baca buku ataupun tengok cerita pasal fairy tales ni. Tapi yelah, hidup mana nak selalu indah kan… Cuba bayangkan kalau puteri-puteri ni hidup sampai sekarang ni. Macam mana la agaknya ea? Macam kat bawah ni la kot. Hehe..
Snow White
Lagi fairy tales…
Red Riding Hood

Red Riding Hood terjumpa McDonald’s on the way balik dari rumah nenek dia. Ehehe..
Beauty and The Beast

Beauty yang semakin meningkat tua buat pembedahan plastik untuk memastikan nama dia still relevan dengan rupa paras dia.
Princess and The Peas

Tuan Puteri kena buang sekali dengan tilam kacang dia yang dah buruk tu masa dia tengah syok tidur kat atas tu. :p
Sleeping Beauty

Sleeping Beauty tidur tak bangun-bangun sampai sekarang. Sampai tua dah putera tu tunggu dia. Ahaha..
Cinderella

Cinderella terpaksa tumpang kereta lain nak pergi majlis tari menari sebab magik kereta labu dia tak menjadi.
Rapunzel

Rambut Rapunzel gugur sebab chemotherapy?
The Little Mermaid

Apa jadi dengan Little Mermaid? Korang pikirla sendiri.. Ehehehe…


p/s: harini cuti..^___^...

Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

hot chocolate vs vanilla latte

assalamualaikum..

just came back from this event..hehe....

emmm...

not bad....

tapi banyak lagi kene perbaiki..

basically...objective tu dptla jugak sket2....

boleh diperbaiki lagi...

insyaallah..

nice eventla...=)..

its good thing kan...

p/s: really hope to find a good husband that accept me seadanya..in the future...insyaallah....

for now..keep praying..=)
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 22, 2012

"Pupel Liyana Mega Giveaway"

assalamualaikum..

klik here to join=)=)   
senarai penaja


im  tagging  feyqa=)
                                  

p/s: ok done.thanks ajak join ye cik liyana=) lame giler la xjoin g.a ni..xmenyempat plak..
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

baru dapat internet!!

assalamualaikum..

waa..dah seminggu pindah..baru dapat internet..huhuh...rindu gile nak tulih2 sini kannn..heh..

n rindu nak blogwalking..=)...

anyhow..alhamdulillah to Allah..sebab dah dapat pindah rumah ni..lebih selesa...alhamdulillah..

walaupun internet die je kureng sket stkt ni la..sebb xsemantap rumah lame...tpi xpela...

its ok..


will update more later..tapi skg ni nk kene sambung unpack buku2 plak..n update notes and buat assignment nimbun..huhu..=.=...



p/s: alhamdullilah presentation last saturday was ok...walaupun neves tapi lega la dah selesai..


^__^...


p/s/s:hati rindu..tapi xpela..tuhan maha mengetahui kan...=.=...
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 17, 2012

77% done!! alhamdullilah..

assalamualaikum...


malam tadi...kitorang angkat barang dari rumah tingkat 4 ke rumah baru .naseb baek tingkat 1.pheww...=.=


2 kali trip lori tu..huhu..penuh...


banyak gi nak kene kemas ni..tapi nak bc buku sket..sebab xsiap gi homework tuk hari ahad ni..adeii=.=


anyhow...thanks sooo many much!!!! dekat 6 org awesome friends ni.wan,mut,muaz,akmal,syazni,n anas .sebab tolong angkat barang yang 3x gnda dari first year..kotak byk giler.beg byk jugakk..stand sngkut baju 1...lemari baju1 ..lemari buku 3..ngn mesin basuh 2..huhuh..=.=...

thanks to housemates syg pikah.fa.along.safwah.yan2 sebab tolong2 bersame2 angkat barang.kemas n bersihkan both houses....

and thanks to gee ecah n dibah...sebab bagi hadiah yg awesome!!!..and singgah malam tadi juga=)...


really....later we treat u guys erk yang gentlemen2 6 org tuu...=)

so tired!!...huhu.....


and alhamdulillah...thanks to Allah...sujud syukur sngt2....sebab luluskan sy dlm exm sem5...haritu jiwa kacau teruk giler..and actually dah mcm redha je..huhuhu...tpi buat jugak..tpi redha...

alhmdllh..walaupun xdela mumtaz or dekan cam some of friends...tpi alhamdullilah...kalu betul pe yg dilihat dkt screen laptop smlm kan...


anyhow..today nak kene sambung packing.kemas rumah ni.unpack brg dri kotk kat rumah bru.n bc yasin insyallh...

harap2 ade internet cpt sket kat rumah baru ti..huhu..=.=....


p/s:rumah baru betul2 sebelah kedai fruits n veges...pasni blh mkn buah buahan byk22 la..hehe..=)...


p/s: i wish everything will be ok for tomorrow n the day after tomorrow...dont judge me when u only know me for 1 day...and please dont compare me with my twins sister..i already know she is wayyyy better than me okie...i dont think u have to spread it to others...humiliating..sorry..u had changed my perception of u from -awesome- to something like .....................

okie..have a great day bloggers=)
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 15, 2012

malam terakhir

assalamualaikum..

malam ni.malam terkahir dekat rumah sekarang ni..kejap lagi nak gi cuci2 rumah baru lagi..

esok dah tempah lori.nak pindah semua sekali barang2...

sayangnyela dekat rumah ni sebenarnye...

baba(tuan rumah )sgtlah baik


siap tadi dan lagi..baba telepon dari arab saudi and cakap ngn aku and housemate ...nak pujuk jangan pindah..


n siap turunkan lagi harga rumah...adoii....serba salah dibuatnya..huhuhu...



really..sorry baba...dah akad pun rumah baru tu kan...walaupun xdela sebesar rumah lame ni kan..tapi itula..huhu...dah takdir kot...tapi kalau ade rezeki..dudukla balik kat rumah lame ni..


and insyaallah...blh je rumah ni dipromote..kot2 ade sape2 nak pindah..rumah ni ok jugak..=)...

thanks for everything baba and wesam..hehe...


^_^
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 13, 2012

new start.new hope.new life.new spirit.

assalamualaikum..
class has been started since last two days..

and officially will start today...

new classmates.new doctors in charge..new doctor for our class...new topics...
i think this is going to be challenging ...since we will also be combining with our super senpai from sem 11..

rombakan yang mencabar...

and also..

harini akan dapat kunci rumah baru..and proses nak pindah2 barang and bersih2kan rumah dah boleh start petang ni..insyaallah...


hope this semester will make me tougher..stronger ..and happier...


yesterday ade sharing sket dari super super senpai..abg amin..since sem 12 je yang dah blajar untuk topik sem ni...

its so motivating bile dengar abg amin,nasa and Iskandar our president for persatuan bagi nasihat....

emm...start to feel the burden..at first..but then abg amin cakap..take it slowly..

whatever it is...fighting2...=)...never ever give up..


p/s: really hope my sem 5 result will be ok..aminn...huhu..so worry...


and really hope my heart will be calm again after those painful things...i try to be stronger...insyaallah...
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 10, 2012

need to be strong T_T

assalamualaikum..

ya Allah..
Kau kuatkanlah hatiku...
Kau damaikanlah hatiku...
Kau tenangkanlah hatiku...
sesungguhnya aku hambamu yang hina lagi lemah...
sungguh..aku tak kuat .,..
Kau bantulah aku ...
Kau dekatkanlah aku padaMu..
Kau ampunkanlah dosaku...

T_T...these days that i keep crying...in the toilet..under the blanket..during cooking..during packing to move to new house...during washing..during all my housemates are sleeping..

T_T...those pain that will hard to be heal..really long time to take...


just let me be strong Ya Allah...

and give me strong will to survive in this difficult life...

and let me be a strong  person so that i could move on ..
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 6, 2012

penerang hati.-new song =)

assalamualaikum..


change my blog song today..


OST VANILLA COKLAT - penerang hati (6ixth sense feat saujana )
Mencinta Mu terangkan jiwaku
Merindu Mu hatiku selalu
Hanya diri Mu satu cintaku
Tak akan mampu ku jauh dari Mu
Satu nafas ku harap Kau ada
Hanya pada Mu Tuhan ku rayu
Ku akan mencinta Mu
Selalu merindu Mu seluruh jiwaku
Kau terangi aku
Engkau penjaga hatiku
Pendamping jiwaku
Cerahkan cintaku
Cinta yang abadi
Jangan pernah kau menjauh
sedap jugak lagu ni...suke=)

Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 5, 2012

happy birthday to me=)=)

assalamualaikum...


happy birthday to me...dah 22 tahun dah pun..

alhamdulillah to Allah...for giving me a chance to live until today...alhamdulillah...

semoga hari2 yang mendatang mampu mematangkan diriku..mampu menjadikan diri ku lebih tabah..insyaallah..


p/s:SELAMAT HARI LAHIR TO MY DEAREST TWINS SISTER..ALONG=)..ANGAH SYG ALONG!!...
p/s/s: HARI NI MAULIDUR RASUL JUGAKKAN..ALHAMDULILLAH....
Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 4, 2012

it must be really2xx fun hurting me like this..

it must be really fun hurting me like this..


Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Feb 1, 2012

Cairo International Book Fair=)=)..hello february!!^__^

assalamualaikum...^__^

seronoknyeee pergi trip dgn university semalam...will story it more later...

tomorrow (1/2/2012)..me and housemates..will be leaving to

Cairo International Book Fair

 

 

 

cant wait!!..hehehe...^__^...kitorang follow persatuan perubatan nye trip=)=)..senang cikit kan2..=)

hope everything will be ok ..insyaallah..

 p/s: hello february^__^..

dear god,please make me happier in this beautiful month 

hihi..birthday is coming ..=)=)=)


Terima Kasih Sudi Singgah sini dan Komen..Kalau Sudi singgah lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...